Περιβαλλοντικά Οφέλη

Σε όλα τα παραπάνω, για να μπορεί να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων από την εγκατάσταση μιας μονάδας καύσης βιομάζας, είναι επιβεβλημένο να συνυπολογιστούν τα περιβαλλοντικά οφέλη τα οποία θα προκύψουν.

Το μαζούτ (που συνήθως είναι το κυρίως χρησιμοποιούμενο ορυκτό καύσιμο που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία) αποθηκεύεται σε δεξαμενή(ες) η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου και με κατάλληλο δίκτυο σωληνώσεων οδηγείται στους καυστήρες των ατμολεβήτων όπου καιόμενο θερμαίνει νερό το οποίο μετατρέπεται σε ατμό υψηλής πίεσης και οδηγείται μέσω δικτύου σωληνώσεων στους εναλλάκτες των μηχανημάτων για τις παραγωγικές διαδικασίες του εκάστοτε εργοστασίου.

Κατά την καύση μαζούτ παράγονται αέριοι ρύποι οι οποίοι δίνονται στον παρακάτω πίνακα (σε kg ανά τόνο καυσίμου): 

 

 

Καύσιμο

(kg / tn καυσίμου)

CO2

SO2

CO

NOx

HC

Σωματίδια

Μαζούτ 3500 χ.θ.

3175

14

0,565

5,363

0,188

1,832

 

Η καύση της βιομάζας παρουσιάζει χαμηλότερες εκπομπές σε ορισμένους ρύπους από το συμβατικό χρησιμοποιούμενο καύσιμο. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η καύση βιομάζας δεν συνεισφέρει στην συνολική αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρα – κύριος παράγοντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου – αφού το παραγόμενο CO2 έχει ήδη δεσμευτεί από τα φυτά κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.  

Οι αέριοι ρύποι που παράγονται κατά την καύση βιομάζας δίνονται στον παρακάτω πίνακα (σε kg ανά τόνο καυσίμου): 

 

 

Καύσιμο

(kg / tn καυσίμου)

CO2

SO2

CO

NOx

HC

Σωματίδια

Βιομάζα

1,361

0

0,892

2,549

0,765

0

 

 

 

 

 

[Πηγή: CORINAIR INVENTORY, Default emission factors handbook, Commision of the EU, January 1992]

 

 

Ολοκληρώνοντας την παρούσα ανάλυση, θα είναι λάθος το να μην τονιστεί η αναβάθμιση του περιβαλλοντικά φιλικότερου προφίλ της επιχείρησης που θα αποφασίσει μια τέτοια εγκατάσταση.

 



επιστροφή